Dallmayr Classic 250g kawa mielona

Symbol: 14913854140
Dostępność: Mało
17.99
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
szt.
Zamówienie telefoniczne: 731689867 Zostaw telefon
Wysyłka w ciągu: 24 godziny
Cena przesyłki:
12.99
  • Orlen Paczka 9.99
  • Kurier Pocztex 11.99
  • Paczkomaty InPost 12.99
  • Kurier InPost 14.99
  • Przesyłka pobraniowa 15.99

Producent: Dallmayr

Smak: Classic

Masa netto: 250g

Typ ziarna (skład): Arabica & Canephora (Robusta)

Rodzaj kawy: mielona

Typ: Blend

Stopień palenia: 3/5

Kwasowość: 2/5

Intensywność smaku: 3/5

Kawa mielona Dallmayr 250 g Kod producenta 4008167004455 Dallmayr Classic to idealna kawa dla początkujących smakoszy, dla których cena gra rolę wyszukane odmiany kaw proces palenia z zachowaniem pełnego aromatu jedna kawa — idealna na każdą okazję Kawa mielona Dallmayr 250 g Marka Dallmayr Gatunki kawy - Arabica i Robusta w porównaniu. Spośród wielu różnych gatunków kawy dwa odgrywają szczególną rolę: Arabica (coffea arabica) i Robusta (coffea canephora). Stanowią one 98 procent surowej kawy produkowanej na całym świecie.

Arabica pod względem smaku jest uznawana za bardziej szlachetną z tych dwóch gatunków, uprawianych na wysokości do 2200 m i zbieranych żmudnie ręcznie. Im wyżej rośnie kawa, tym niższa jest średnia roczna temperatura,­ więc­ owoce kawy dojrzewają tam wolniej. W związku z tym mają więcej czasu na rozwinięcie smaru, aromatu i delikatnych kwasów.

Kawa mielona Dallmayr 250 g Nazwa handlowa classic Arabica Botan. Nazwa: Coffea arabica

Pochodzenie: Etiopia

Wysokość: 800 ‒ 2200 m

Temperatura: 15 ‒ 24°C

Kształt: Owalny, płaski, podłużny, z wycięciem S

Aromat: Szlachetny, delikatny, świeży, owocowy

Kofeina: 0,9‒1,4%

Kawa mielona Dallmayr 250 g Waga 250 g Robusta Botan. Nazwa: Coffea canephora

Pochodzenie: Kongo

Wysokość: 0 ‒ 800 m

Temperatura: ok. 26°C

Kształt: Mała, zaokrąglona z prostym przekrojem

Aromat: Zadymiony, pikantny, ziemny, drewniany

Kofeina: 1,8‒4,0%

Kawa mielona Dallmayr 250 g Waga 250 g Stopień palenia kawy 1/5 Od około 130°C składniki surowego ziarna widocznie się przekształcają. Zmienia ono kolor z zielonawego na żółtawy. 2/5 Bezpośrednio zanim nastąpi „first crack” w temperaturze około 190°C, ziarna są jeszcze zwarte, ale już jasnobrązowe. Od tej pory rozwijają się aromaty kawy. 3/5 Najjaśniejsze kawy prażone są odpowiednie na kawę filtrowaną. Mają często złożoną owocową nutę . 4/5 Średnio brązowe prażenie powstaje w temperaturze ok. 200°C. Błyszczy jako Café Crème lub mocna kawa filtrowana. 5/5 Ciemne, czarno-brązowe ziarna są typowe do przygotowywania jako espresso. Delikatniejsze kwasy owocowe w przeważającej części zanikają. Dopiero pod wpływem prażenia ziarna otrzymują typowy brązowy kolor, kojarzony z kawą. W ciągu pierwszych minut powstają kwasy owocowe, które wraz z czasem prażenia coraz bardziej zanikają. To oznacza, że im dłużej prażone jest ziarno kawy, tym mniej kwasowy jest produkt końcowy. Dłuższe prażenie intensyfikuje kolor oraz smak ziaren. Te aromaty z prażenia tworzą typowy, przyjemnie gorzki smak espresso.

Kawa mielona Dallmayr 250 g Wielkość opakowania (g) 250 g Pochodzenie ma znaczenie Tajemnica unikalnego charakteru kawy Dallmayr tkwi już w kawie surowej. Stosujemy najdelikatniejsze rośliny wyżynne z najlepszych terenów uprawowych na świecie. Nasze najważniejsze kraje zaopatrzenia to Etiopia, Papua Nowa Gwinea, Kolumbia i Brazylia.

Najlepsze warunki upraw rozciągają się na obszarze równika, w tak zwanym pasie sadów kawowych. Kawa rośnie wyłącznie w strefach tropikalnych i subtropikalnych, na szerokości północnej 23 stopnie i południowej 25 stopni. Jak szeroka taśma rozciągają się regiony kawowe na północ i na południe od równika wokół kuli ziemskiej.

Wzdłuż tego tak zwanego pasa sadów kawowych ta używka jest uprawiana w około 80 krajach, przy czym tylko kilka z nich ma znaczenie gospodarcze. Jedna trzecia kawy znajdującej się w obrocie na rynku światowym jest produkowana w Brazylii.

Kawa mielona Dallmayr 250 g Gatunek kawy mieszana Uprawa Tak jak w przypadku wina, wiele czynników wpływa na charakter kawy: właściwości gleby, temperatura i ilość opadów w okresie dojrzewania wpływają na smak kawy.

Roślina kawowa jest wrażliwa. Potrzebuje wiele dbałości i pielęgnacji, a do tego zrównoważonego klimatu ‒ w dzień, jak i w nocy. Potrzebuje dostatecznej ilości opadów i dużo cienia, nie toleruje silnego wiatru ani skrajnych upałów i niskich temperatur. Gleba powinna być bogata w składniki odżywcze i dobrze magazynować wodę, co na przykład ma miejsce w przypadku gleb wulkanicznych. Zasadniczo dla położenia terenu uprawowego obowiązuje zasada: im wyżej rośnie kawa, tym chłodniejsza jest również średnia temperatura roczna. Owoce kawy dojrzewają wolniej ‒ i mają więcej czasu na rozwinięcie smaku, aromatu, a w szczególności kwasów.

Kawa ekologiczna pochodzi z kultur mieszanych. Na takich plantacjach rosną nie tylko kawowce, ale również inne rośliny, na przykład bananowce lub inne drzewa wysoko rosnące. Tworzą one tak zwane drzewa cieniowe, które swoim wysokim gęstym dachem z liści chronią wrażliwe rośliny kawowe przed intensywnym słońcem i obfitymi opadami.

image
Parametry:
Gatunek kawy:
mieszana
Wielkość opakowania (g):
250 g (2)
Marka:
Dallmayr
Nazwa handlowa:
Classic
Waga produktu z opakowaniem jednostkowym:
266
Cechy dodatkowe:
wzbogacone sokiem owocowym
Waga:
250 (2)
Produkt nie zawiera:
tłuszczy trans (utwardzanych) (2)
Kod producenta:
4008167004455
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Zadaj pytanie
Podpis:
E-mail:
Zadaj pytanie: